Over onze koffiebonen

Als ik nu bestel, wanneer heb ik dan mijn koffiebonen?

Bestel je koffie op werkdagen voor 16:00 uur? Dan verpakken en verzenden we jouw koffie dezelfde dag nog. Alleen als je bestelt op dinsdag óf wanneer de koffie niet op voorraad is, dan zetten we je even in de wacht en branden we de koffie vers op woensdag.
Onze koffiebonen zijn altijd vers gebrand en nóóit langer dan een week geleden gebrand. Houdt er rekening mee dat de koffie na het branden, voor de maximale smaakbeleving, ongeveer 4 a 5 dagen rust nodig heeft.

Jazeker, invriezen stopt het verouderingsproces van de koffie en is zeer geschikt als je de koffie langer dan enkele weken wil bewaren. Doe dit in een luchtdichte trommel of verpakking en laat de koffiebonen eerst rustig ontdooien voordat deze opent, dat duurt met koffie ongeveer 15 tot 30 minuten.

Waar mogelijk kiezen wij altijd voor biologisch geteelde koffie. Voor kleinschalige operaties is het niet altijd haalbaar om aan de strenge eisen voor biologisch gecertificeerde productie en export te doen. Daarom is onze koffie dikwijls biologisch geteeld, maar nooit biologisch gecertificeerd op de verpakking.

Wij werken met de branddatum omdat deze meer zegt over de koffie. In stelregel is; Koffie is een maand vers en een jaar houdbaar. De maximale smaakbeleving is in de eerste maand. Bij week 6 a 8 zijn -afhankelijk van de soort- de koffiebonen hun meeste complexiteit en etherische oliën verloren. Je kunt de koffie gerust langer gebruiken maar wij adviseren je om nooit meer koffie te bestellen dan je in ongeveer een maand kunt opdrinken. Lekker vers!

We weten dat het reservoir van je machine dikwijls gemaakt is voor 250 gram koffie. Wij proberen onze milieu-impact te minimaliseren en één van de manieren waarop wij dat doen is met minimaal gebruik van (niet recyclebare) verpakkingsmaterialen. Om ook de impact van het transport te beperken belonen wij je graag bij bestellingen van een kilogram of meer.
Lagere verpakkingskosten voor ons betekenen bovendien een scherpere koffieprijs voor jou!

Blenden is niet alleen maar ontstaan om goede redenen. Er werden vroeger goedkopere koffiebonen van lage kwaliteit bijgemengd of zelfs andere producten dan koffie zoals chicory of getoaste granen. Dit leidde tot termen als “100% arabica” en de “Single origin” die tegenwoordig niet meer zijn weg te denken.
Maar blenden en melangeren is een fantastische manier om een product met veel verschillende smaaklagen te creëren. Met onze Vintage Espresso Melange en Drie Afrika’s zorgen wij voor een stukje continuïteit en kwaliteit.

Koffie van een enkele oorsprong, dat lijkt duidelijk toch? Maar is het dan één land, één regio of zelfs één plantage? Hierover zijn geen vaste regels en dat maakt single origin dus een loze kreet als het gaat om de kwaliteit van de koffiebonen. Wij streven ernaar bij onze Single origin koffiebonen zoveel mogelijk specifieke informatie te verschaffen, duidelijk en traceerbaar.
Check als je het leuk vind deze aflevering van De Keuringsdienst van Waarde over single origin koffie.

Wij kunnen alleen malen voor “slow coffee” dus filter, frenchpress etc. Het is geen optie om vooraf te malen voor espresso.

De maling bepaalt ook hoe snel of langzaam espresso doorloopt en dat is waarmee je de smaak van je espresso stuurt. Je kunt eigenlijk wel stellen dat een goede koffiemolen belangrijker is dan een goede espressomachine. Tot die tijd is het eigenlijk zonde om geld uit te geven aan premium koffiebonen. Daarom malen we alleen voor slow coffee.

Bestel je koffie op werkdagen voor 16:00 uur? Dan verpakken en verzenden we jouw koffie dezelfde dag nog. Alleen als je bestelt op dinsdag óf wanneer de koffie niet op voorraad is, dan zetten we je even in de wacht en branden we de koffie vers op woensdag.
Onze koffiebonen zijn altijd vers gebrand en nóóit langer dan een week geleden gebrand. Houdt er rekening mee dat de koffie na het branden, voor de maximale smaakbeleving, ongeveer 4 a 5 dagen rust nodig heeft.

De meest voorkomende verwerkingsmethodes zijn fully washed (wet process) en naturals (dry process). Bij gewassen koffies worden het schilletje en het vruchtvlees van de bes verwijderd voordat de bonen worden gedroogd. Dit levert een meer heldere, sprankelende smaak aan de koffie en heeft een minimaal risico op fermentatie. 
Bij naturals droogt de koffieboon in zijn schil en vruchtvlees dit geeft een zoetere smaak aan de koffieboon door de van nature aanwezige suikers in het kleverige vruchtvlees van de bes. De smaak is echter minder zuiver en de koffie wordt daarom, soms ten onrechte, lager gescoord dan gewassen koffie. 
Op natural process koffie zijn nog een aantal variaties die vooral verschillen in het verwijderen van de schil en de mate van vruchtvlees die men achterlaat op de boon tijdens het droogproces. Zo verwijderd men bij pulped natural wel de schil, maar niet het vruchtvlees om de koffieboon. Wanneer men samen met de schil ook een deel van het vruchtvlees verwijderd noemen we dat honey process, hierin zijn verschillende gradaties duidend op de hoeveelheid achtergebleven vruchtvlees.

Het is per koffie verschillend hoe donker of licht wij de koffie branden. Sommige koffiesoorten lenen zich goed voor lichte branding, andere juist iets donkerder. Per koffie kijken wij welke eigenschappen we hiermee willen accentueren.
Omdat wij het zonde vinden van het oorspronkelijke karakter van de koffie, zul je bij ons geen “dark roasts” aantreffen. De roostersmaak overheerst dan alle smaken die de koffie zijn oorsprongskenmerken en unieke karakter geven. Dark roasts zijn de uiterste twee rechter vakken van de brand indicator, die doen bij ons dus mooi niet mee!
In de regel zijn licht gebrande koffiebonen fruitig en hebben donker gebrande koffiebonen meer body en wat roostersmaak. Over het algemeen doen wij vooral lichte medium tot donkere brandingen maar nooit tot in de tweede crack wat vettige, glanzende en verbrande koffiebonen oplevert.

Zeer licht gebrand , licht gebrand , medium gebrand , medium donker gebrand en donker gebrand

Koel en droog is het beste bewaaradvies. Direct zonlicht, en veel contact met warmte en zuurstof versnellen het verouderingsproces van de koffie. De ventielzak waarin je je koffie hebt ontvangen is perfect geschikt wanneer je hem afsluit met een elastiek of knijper.
Niet in de koelkast, invriezen kan wel maar dan wel in een luchtdichte trommel.

In de praktijk zien we dat 250 gram koffie dikwijls te weinig is om je halfautomatische espressomachine echt goed af te stellen. Tegen de tijd dat je de maximale smaak uit de koffie weet te persen, is het halve pondje op en begint het weer opnieuw. Bij ons krijg je altijd vers gebrande koffiebonen, soms zelfs zo vers dat de koffie nog even moet rusten. Gedurende 6 tot 8 weken na de branddatum ontwikkelen de smaken in de koffie zich voortdurend en met een grotere verpakking kan je deze hele evolutie meebeleven.

Met verse koffie bedoelen wij niet vers gezet, of vers gemalen, maar vers gebrand. De versheid van de koffieboon is zo belangrijk voor de kwaliteit van de koffie omdat koffie nou eenmaal snel verouderd. Ondanks de lange houdbaarheid van één jaar is de koffie de eerste 2 maanden ab-so-luut op zijn best. Een verschil dat je moet meemaken om het te begrijpen.Precies om deze reden branden elke week alleen de hoeveelheid koffie die besteld is. Door te werken zonder buffervoorraad garanderen wij altijd de meest verse koffie!Dus nu je dit weet niet meer van: ,,Ja hoor dit is verse koffie, ik heb het vanochtend nog gekocht in de supermarkt!”

Over verzending en levering

Ontvang ik bij het bestellen een Track&Trace?

Jazeker, zodra wij jou bestelling overdragen aan PostNL ontvang je een email met informatie over waar en wanneer je jouw koffie ontvangt.

 

Overige vragen

Wat zeggen fair-trade en direct trade over koffie?

Het fair trade certificaat is eigendom van Max Havelaar en is ontstaan om eerlijke handel in verre landen te garanderen. Het staat voor controle op arbeidsomstandigheden en het betalen van een minimale prijs.
Direct trade gaat een stapje verder, door middel rechtstreekse communicatie en handel tussen de koffieproducent en ons -de koffiebrander- is er minimale tussenhandel. Hoe minder tussenstappen, hoe meer van het door ons betaalde premium ook écht bij de boer terecht komt.

Natuurlijk is de koffieboer een koffieproducent, maar de producent is lang niet altijd één koffieboer. In veel koffie producerende regio’s zijn de boeren dermate klein dat ze coöperaties vormen, de koffie is hierdoor niet meer te traceren tot aan de plantage, zoals bij een zogenaamde single estate koffie.
De coöperatie, dikwijls gekoppeld aan het verwerkingsstation of mill, verzamelt de oogst van alle boeren en verwerkt deze tot export klaar product.

Onze koffie wordt altijd aangeboden tegen de scherpste prijs, scherpe deals zijn de koffie van de maand en het verassingspakket.

 

Duurzaamheid is een centraal onderwerp in onze branderij dat wij in het gehele proces doorvoeren. Vanzelfsprekend werken wij alleen met koffie producenten waarbij welzijn en milieu centraal staan. We minimaliseren onze milieu-impact door afvalstromen te beperken en zo min mogelijk gebruik te maken van plastic en andere niet recyclebare (verpakkings)materialen. Bij het transport voeren we dit door door je te belonen bij grotere bestellingen, al vanaf de tweede kilo!

 

Duurzaamheid is een centraal onderwerp in onze branderij dat wij in het gehele proces doorvoeren. Vanzelfsprekend werken wij alleen met koffie producenten waarbij welzijn en milieu centraal staan. We minimaliseren onze milieu-impact door afvalstromen te beperken en zo min mogelijk gebruik te maken van plastic en andere niet recyclebare (verpakkings)materialen. Bij het transport voeren we dit door door je te belonen bij grotere bestellingen, al vanaf de tweede kilo!

 

Over ongebrande koffiebonen

Wat zeggen fair-trade en direct trade over koffie?

De meest voorkomende verwerkingsmethodes zijn fully washed (wet process) en naturals (dry process). Bij gewassen koffies worden het schilletje en het vruchtvlees van de bes verwijderd voordat de bonen worden gedroogd. Dit levert een meer heldere, sprankelende smaak aan de koffie en heeft een minimaal risico op fermentatie. 
Bij naturals droogt de koffieboon in zijn schil en vruchtvlees dit geeft een zoetere smaak aan de koffieboon door de van nature aanwezige suikers in het kleverige vruchtvlees van de bes. De smaak is echter minder zuiver en de koffie wordt daarom, soms ten onrechte, lager gescoord dan gewassen koffie.  
Op natural process koffie zijn nog een aantal variaties die vooral verschillen in het verwijderen van de schil en de mate van vruchtvlees die men achterlaat op de boon tijdens het droogproces. Zo verwijderd men bij pulped natural wel de schil, maar niet het vruchtvlees om de koffieboon. Wanneer men samen met de schil ook een deel van het vruchtvlees verwijderd noemen we dat honey process, hierin zijn verschillende gradaties duidend op de hoeveelheid achtergebleven vruchtvlees.

Dit oorsprongscertificaat staat voor International Coffee Organisation en deze organisatie begon in de jaren 60 met het  dit identificatienummer om export quota van koffie te handhaven. Vandaag de dag, in de vrije markt, heeft het nog steeds nut. Het nummer is opgebouwd uit drie secties de eerste voor het land van herkomst, de tweede voor de exporteur en de derde is het lotnummer van de koffie. Elke betrokken organisatie heeft zijn eigen identificatienummer. Check voor meer info www.ico.org.

 

Er is een koffiebrander voor élk budget, of je nu start met een antieke gietijzeren gasbrander of meteen gaat voor een (semi-)commerciële 1 kg brander. Vanzelfsprekend dat geavanceerde koffiebranders veel meer mogelijkheden hebben om het brandproces te manipuleren. Een andere belangrijke factor om te overwegen is capaciteit. Als je zelf koffie brand heb je binnen no time een kring van vrienden, familie en buurtgenoten die maar wat graag meegenieten van jouw brandkunsten. Wanneer je elke zaterdag ruim 2 uur bezig bent om de koffiebehoefte van je eigen gezin te onderhouden wordt het snel minder leuk dan het leek. Probeer het gerust uit met een popcornbrander, maar beschouw een Gene Café CBR101 als een goeie entree-stap. Wil je meer functies kijk dan uit naar kleine trommel branders als een Hottop, Behmor of Besca.

 

Om de ruwe koffie aan te kunnen bieden voor de beste prijs berekenen wij hier de verzendkosten apart.  In de webshop voor gebrande koffie hebben wij goed zicht op de gemiddelde bestelling. Zodoende hebben wij de prijs voor het verpakken en verzenden “verstopt” in de prijs van de koffie. Koop je bij je bestelling groene bonen, ook een zakje gebrande koffie dan heb je wél gelijk recht op gratis verzending voor je hele bestelling.

 

Globaal gezien accentueren korte, lichte brandingen de aciditeit en fruitige tonen van de koffie. Langere, donkere brandingen verhogen de body en neigen meer naar basis smaken van specerijen, chocolade en noten.  Natuurlijk kun je door een brandprofiel geen smaken creëren die oorspronkelijk niet in de boon zitten. Daarnaast is het heel erg afhankelijk van smaak en voorkeur of jij je koffie graag iets donkerder brand. We willen graag dat je zelf probeert en experimenteert, maar als je toch wat hulp of advies nodig hebt dan geven we dat graag. Stuur gewoon een mailtje of bel met Arnoud.

 

Kortgezegd, koel en droog. Groene koffie is veel beter houdbaar dan gebrande koffie, maar wel gevoelig voor een aantal zaken. Koffie kan uitdrogen als je het te lang bewaard en dit komt de kwaliteit niet ten goede. Zonlicht en warmte zorgen dat koffie sneller uitdroogt en vergaat. De koffie kun je dan nog steeds gebruiken maar de smaak wordt vlak en saai. Goede opslagcondities zijn koel en droog en gebruik de koffie toch zeker binnen een jaar. Wil je die ene hele speciale koffie veiligstellen voor het nageslacht dan kun je de koffie in een goed gesloten (vacuüm)verpakking invriezen en onbeperkt bewaren.